lördag 23 januari 2016

Knollen

Fyra kvinnor har blivit överfallna i Göteborg i natt vid två olika tillfällen.
Sent i natt larmades polisen till Fiolgatan i Västra Frölunda. Tre kvinnor hade blivit slagna och sparkade av främmande män. Enligt polisen var det en av kvinnorna som själv lyckades ringa polisen.

Vid överfallet blev kvinnorna bestulna på vissa tillhörigheter, även om polisen i nuläget inte vill gå in på vad kvinnorna blev av med.
– Ingen av kvinnorna behövde uppsöka sjukhus, åtminstone inte som det såg ut i går. Det är möjligt att de mår ännu sämre i dag, säger polisens presstalesman Ulla Brehm.

Gärningsmännen var klädda på ett sätt som gjorde att deras ansikten inte syntes.
–De har haft halsduk och hoodietröjor, alltså medvetet täckt för ansiktena för att inte kunna bli igenkända, säger Ulla Brehm.
Männnen bar mörka kläder och är mellan 15 och 20 år enligt Ulla Brehm.
–Deras signalement låter som väldigt många unga killars klädsel. Men vi undrar ändå i fall någon sett tre grabbar springa mellan husen. Har man det, är det jättebra i fall man hör av sig, säger hon.
Polisen kommer även att gå igenom i fall männen har filmats av någon övervakningskamera i närheten.

Framåt morgonen kom enligt polisen en upprörd och ledsen ung kvinna in till akuten i Göteborg med skador såväl i ansiktet som på andra delar av kroppen. Även hon ska ha blivit överfallen av unga män i natt enligt de inledande uppgifter som polisen har att tillgå.

– Just nu är omständigheterna oklara i det fallet, men vi kommer att hålla förhör så snart vi kan. Det är viktigt att få tidiga uppgifter, säger Ulla Brehm.

Hururvida det finns något samband mellan de två överfallen är dock omöjligt att säga i det här läget enligt polisen.

Den som sett eller hört något misstänkt kan höra av sig till polisen på 114 14.

- See more at: http://m.gp.se/nyheter/goteborg/1.2966653-kvinnor-attackerades-av-maskerade-man-i-natt#sthash.icfws9Ls.dpufStefan LöfvenNyhetskanalen CNBC intervjuar Stefan Löfven och han har inte ett enda rätt...

I en intervju med nyhetskanalen CNBC, så drog Stefan Löfven fram den vänsterfeministiska dogmen om att det inte finns några kulturella skillnader mellan svenska och utländska män, när det gäller synen på kvinnor. "Sexuella trakasserier har funnits länge i Sverige...Det finns ingen koppling till invandringen", meddelade han.


Samtidigt så har t.ex. Hivorganisationen Noaks ark länge rapporterat om att flyktingar har "dålig kunskap om sexuell hälsa och synen på sex" och att de har "en annan kvinnosyn än här i Sverige". Det vill säga rakt motsatt till vad Stefan Löfven påstår. Så vem tror du på?

Löfven påstår sedan att ISIS-terrorister inte alls kommer med de vanliga flyktingströmmarna. "De tar första bästa flyg om de vi skada oss", säger han. Det ska inte heller finnas ett samband mellan ökade säkerhetsrisker och ökade flyktingströmmar. "Det är fel!", dundrar Löfven.

Samtidigt som kung Abdullah II av Jordanien berättar i en intervju för CNN att "Det finns Trojanska hästar (förtäckta ISIS-terrorister i flyktingströmmarna). "Det vet vi." och "Vi vet att det finns ISIS-medlemmar i flyktinglägren". Kung Abdullah berättar även att man måste vara mycket noggrann i "sållningen" av flyktingarna pga de stora säkerhetsriskerna. Det vill säga rakt motsatt till vad Löfven påstår. Så vem tror du på?

Sedan så gav Stefan Löfven sig på att försöka förklara Sveriges ekonomi. Han upplyste att anledningen till att tillväxten i Sverige nu ligger på "närmare fyra procent" beror på att "människor kommer in i landet och att landet växer".

Samtidigt som fler och fler nationalekonomer och sakkunniga säger - "flyktingmottagning har aldrig visat sig vara lönsam" och "vår välfärdstat kommer inte fungera. Det kommer klappa ihop". Det vill säga rakt motsatt till vad Stefan Löfven påstår.

Så vem tror du på..?

Källor:
http://www.cnbc.com/…/migrants-not-to-blame-for-sex-attacks…

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx…


Se tavlan bakomI Malmö fick 59 flickor bo med makarBROTT. En undersökning i Malmö stad visar att 59 asylsökande minderåriga flickor placerats tillsammans med sina män under förra året och hittills i år, rapporterar Ekot.

Barnäktenskap är förbjudet i Sverige men enligt Socialstyrelsen krävs individuell hänsyn.

Den sociala resursförvaltningens direktör Annelie Larsson säger till Ekot att Malmö stad nu ska följa upp ärendena och förvissa sig om "frivillighet". Den tidigare kända siffran var 16 flickor, men det gällde bara november och december.

Bland annat barnombudsmannen och justitie- och migrationsminister Morgan Johansson har kallat alla barnäktenskap oacceptabla men Socialstyrelsen har påpekat att varje enskilt fall ska utredas utifrån barnets bästa.

En undersökning av Sveriges Radio har visat att fem av de sex kommuner som tar emot flest ensamkommande unga oftast låter barn som fyllt 15 bo med sina makar.

Undantaget är Göteborg, där staden uppger att barn alltid skiljs åt från vuxna makar. Minderåriga placeras på transitboenden för barn medan vuxna partners tas om hand av Migrationsverket.

Socialstyrelsen har upprättat en stödtelefon för kommunala socialtjänster. Sveriges Kommuner och Landsting har uppmanat myndigheten att uppdatera sin vägledning om problematiken.


Nyheter

Polisen hemlighåller fakta om sitt flyktingarbete


Polisen vägrar berätta hur stora resurser som går åt till att hantera flyktingvågen och den alltmer spända situationen på många asylboenden. Utredningar om våld, hot och andra brott kodas med siffran ”291” och hemlighålls för massmedia.
”Ingenting ska ut”, står det i ett internt direktiv som DN läst.
Höstens och vinterns kraftigt ökade asylmottagande innebär stora påfrestningar för svensk polis. Sedan fyra månader avsätter alla regioner personal till Alma, den jättelika insats som leds av Nationella operativa avdelningen, Noa, och rör allt från gräns- och utlänningskontroll till ordning, säkerhet och brottsbekämpning.
En tidskrävande uppgift är att rycka ut på larm om våld, hot, mordbränder och andra brott på Migrationsverkets boenden. Redan den 26 oktober 2015 hade dessa problem blivit så omfattande att Noa införde en särskild så kallad relationskod för alla ärenden ”som berör migrantsituationen”.
Varje anmälan där målsäganden, den misstänkte eller en förhörsperson är migrant måste nu märkas med den särskilda koden ”291”. Detsamma gäller brott eller händelser kopplade till platser eller fastigheter som är aktuella i sammanhang kring flyktingmottagande.
Trots att polisen härmed har en ständigt uppdaterad bild av säkerhetsläget för de i dag cirka 157.800 asylsökande ges ingen information till massmedia.
– Polismyndigheten gör bedömningen att uppgifterna är arbetsmaterial, säger pressekreterare Stephan Ray.
Bedömningen är, enligt honom, extraordinär.
– Det är ovanligt, normalt brukar det inte vara några problem när journalister begär ut uppgifter om anmälningar eller händelserapporter.
Polismyndigheten gör bedömningen att uppgifterna är arbetsmaterial.
DN har läst ett internt direktiv till polisens kommunikatörer. I handlingen, som aldrig diarieförts, står följande:
”Angående resurskod 291 som blivit känd för media. Koden används som arbetsmaterial för den dagliga lägesbilden. Den dagliga lägesbilden är hemligstämplad varför det som står där inte ska lämnas ut /.../ Ingenting ska ut i pappersväg gällande Alma-kommenderingen så länge den pågår.”
Sekretessbeslutet har fattats av kommissarie Håkan Nilsson vid polisens avdelning för krisberedskap. Motiveringen är att 291-koden ”innehåller vissa uppgifter som hänför sig till verksamhet för att förebygga brott och det kan antas att syftet med beslutade eller förutsedda åtgärder motverkas av om dessa uppgifter röjs”.
– Det finns ingen anledning att kommentera detta ytterligare, svarar Håkan Nilsson på fråga om hur han resonerat.
På vilket sätt skulle arbetet skadas av en statistisk uppgift om antalet anmälningar?
– Det står ju i beslutet.
Flera av polisens cirka 200 kommunikatörer har till DN uttryckt oförståelse inför den stränga sekretessen.
– Vi tvingas hänvisa till ett beslut som vi inte begriper, säger en person med trettio år i yrket.
– Att kalla siffrorna för arbetsmaterial är heltokigt. Vi är en myndighet och ska redovisa fakta, punkt slut, säger en annan källa.
Uppgifter om brott och andra incidenter är inte det enda som sekretessbelagts. Även antalet arbetstimmar som Alma hittills krävt är hemligt. Som DN tidigare berättat har i princip alla verksamheter fått skjuta till resurser – från utryckning och brottsförebyggande till telefonavlyssning, brottsplatsundersökning och utredning.
”Uppgifterna ingår i ett pågående ärende och är av betydelse för det fortsatta arbetet i kommenderingen med bedömning av fortsatta förstärkningar och personal”, skriver stabschef Kenneth Edholt och nekar DN att ta del av tidsredovisningen.
Polisen ger över huvud taget inte ut ett enda av de beslut som fattats inom ramen för Alma. I stället för att, som normalt, pröva varje enskilt beslutsprotokoll meddelar Kenneth Edholt att uppgifterna är sekretessbelagda i dess helhet.
– Så länge Alma pågår lämnar vi inte ut någonting, säger han.
Källor inom polisen talar om en oroväckande mörkläggning.
– Situationen börjar bli farlig. Allt som snuddar vid invandringsfrågan ska hållas hemligt och min enda slutsats är att man av något slags politiska skäl inte vågar visa verkligheten som den är, säger en anställd på polisens kommunikationsavdelning.
Inom Noa tar man kritiken med ro.
– Vi är helt opolitiska, det har ingen relevans alls, svarar kommissarie Håkan Nilsson.
DN:s uppgifter väcker reaktioner även utanför polishuset.
– Det här är det nya normalläget och myndigheten måste tydligt förklara varför man nedprioriterar annat än Alma, säger polisfackets ordförande Lena Nitz.
– Det är fullständigt bisarrt att påstå att övergripande statistik skulle skada polisens arbete, säger Nils Funcke, expert på offentlighetsfrågor.
Fakta. Insats Alma
• Den 8 september 2015 beslutade Nationella operativa avdelningen (Noa) om en så kallad särskild händelse med anledning av det snabbt stigande antalet asylsökande.
• Inledningsvis avdelades stora polisstyrkor till färjelägen, järnvägsstationer och andra platser för att trygga ordning och säkerhet samt att utföra särskilda utlänningskontroller.
• Sedan asyltalen sjunkit rör arbetet främst id-kontroller vid Öresundsbron och ordning och trygghet vid Migratio

kopierat av Thore.
Polisen jagar maskerade män efter kvinnoöverfall
Publicerad 09:58
Uppdaterad 11:57
- See more at: http://m.gp.se/nyheter/goteborg/1.2966653-kvinnor-attackerades-av-maskerade-man-i-natt#sthash.icfws9Ls.dpuf

Fyra kvinnor har blivit överfallna i Göteborg i natt vid två olika tillfällen.

Sent i natt larmades polisen till Fiolgatan i Västra Frölunda. Tre kvinnor hade blivit slagna och sparkade av främmande män. Enligt polisen var det en av kvinnorna som själv lyckades ringa polisen.
Vid överfallet blev kvinnorna bestulna på vissa tillhörigheter, även om polisen i nuläget inte vill gå in på vad kvinnorna blev av med.
– Ingen av kvinnorna behövde uppsöka sjukhus, åtminstone inte som det såg ut i går. Det är möjligt att de mår ännu sämre i dag, säger polisens presstalesman Ulla Brehm.


Gärningsmännen var klädda på ett sätt som gjorde att deras ansikten inte syntes.
–De har haft halsduk och hoodietröjor, alltså medvetet täckt för ansiktena för att inte kunna bli igenkända, säger Ulla Brehm.
Männnen bar mörka kläder och är mellan 15 och 20 år enligt Ulla Brehm. 


–Deras signalement låter som väldigt många unga killars klädsel. Men vi undrar ändå i fall någon sett tre grabbar springa mellan husen. Har man det, är det jättebra i fall man hör av sig, säger hon.
Polisen kommer även att gå igenom i fall männen har filmats av någon övervakningskamera i närheten.
Framåt morgonen kom enligt polisen en upprörd och ledsen ung kvinna in till akuten i Göteborg med skador såväl i ansiktet som på andra delar av kroppen.


 Även hon ska ha blivit överfallen av unga män i natt enligt de inledande uppgifter som polisen har att tillgå.
– Just nu är omständigheterna oklara i det fallet, men vi kommer att hålla förhör så snart vi kan. Det är viktigt att få tidiga uppgifter, säger Ulla Brehm.


Hururvida det finns något samband mellan de två överfallen är dock omöjligt att säga i det här läget enligt polisen.
Den som sett eller hört något misstänkt kan höra av sig till polisen på 114 14.- See more at: http://m.gp.se/nyheter/goteborg/1.2966653-kvinnor-attackerades-av-maskerade-man-i-natt#sthash.icfws9Ls.dpuf


Maggot

Brevet som avslöjar vädjan till Wallström


De har båda förnekat att de varit politiskt beroende av varandra.

Samtidigt visar nu uppgifter att ett avslöjande brev - där Kommunal vädjar till sin hyresgäst Margot Wallström att agera - inte diariefördes förrän i torsdags.

– Det var ett förbiseende att handlingen inte registrerades, säger utrikesministerns pressekreterare Erik Wirkensjö.

Samtidigt kritiserar Riksrevisionens tidigare chef Inga-Britt Ahlenius Margot Wallströms handlande och de täta kontakterna mellan socialdemokratiska politiker och fackrörelsen.

- Man har utnyttjat de här kontakterna under så lång tid att man kanske inte längre ser att det är olämpligt, kanske rent av brottsligt, säger Inga-BrittAhlenius till SVT Nyheter.
Riksenheten mot korruption arbetar just nu med en förundersökning om misstänkt mutbrott, rörande Margot Wallströms lägenhetsaffär med fackförbundet Kommunal.


Förra veckan hävdade Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé att utrikesministern satt sig i beroendeställning till fackförbundet.
– Det är huvudfrågan nu. Hennes bortförklaring duger inte. Hon måste förklara sitt eget agerande, krävde han.


Men när Kommunals ordförande Annelie Nordström höll presskonferens i fredags hävdade hon:
– Jag kan inte se vad Kommunal skulle ha att vinna på att hyra ut till utrikesministern.
Hade inte funderat på saken
På frågan om Margot Wallströms lägenhet kan vara en muta hävdade Nordström samtidigt att hon inte alls funderat på den saken.


– Det har jag aldrig varit med om att reflektera över överhuvudtaget, sa hon.
Nu kan Expressen avslöja att samma Annelie Nordström skickade ett brev till utrikesminister Margot Wallström så sent som den 10 december förra året.
Orsaken var Kommunals oro när det gäller nya rekommendationer från FN:s avdelning för personalärenden, ICSC.
FN-personalens fackförbund har uppmanat medlemsländerna att respektera ersättnings- och arbetsvillkor för FN-personal.
Skulle innebära sänkta löner


Enligt Kommunal skulle de nya rekommendationerna bland annat innebära sänkta löner och ersättningar med upp till tio procent och minskade ingångslöner.
"Nedskärningarna är oacceptabla eftersom arbetsförhållandena vid frontlinjerna fortsätter att förvärras", skriver Kommunals ordförande Annelie Nordström till utrikesministern, och fortsätter:
"Vi är övertygade om att ni inte kan anse att FN:s uppdrag kommer att fullgöras effektivare genom att man försämrar villkoren och därmed personalens moral och motivation."


Hon avslutar med en vädjan direkt till Margot Wallström, som då bott i fackförbundets lägenhet i centrala Stockholm i tio månader:
"Vi ber er därför att se över och föreslå ändringar i ICSC:s förslag så att inga anställda eller deras familjer får det sämre nästa år än vad de har i dag."


Men brevet förblev hemligt under lång tid.
Det tog först elva dagar innan det stämplades som inkommen handling på utrikesdepartementet den 21 december - därefter struntade man i att diarieföra den.


Det var först på torsdagen när det kom in begäran om att ta del av alla handlingar som gått mellan kommunal och utrikesdepartementet som man upptäckte misstaget.
– Registreringen ombesörjdes i går. Det var ett förbiseende att handlingen som inkom precis innan julhelgerna inte registrerades, säger Erik Wirkensjö.


Han fortsätter:
– Det kan också konstateras att det inte har påverkat möjligheten att hitta handlingen när korrespondens mellan Wallström och Kommunals ordförande begärdes ut. Och jag tror knappas att man skulle mejla in via registrator om man vill påverka svensk utrikespolitik. 


Kommunals pressekreterare Jesper Pettersson kommenterar innehållet i brevet så här:
– Flera medier rapporterar i dag om att Kommunal skickat brev till utrikesministern om löner och villkor för FN-anställda.
– Bakgrunden till detta är att Kommunal är en del av PSI, den globala federationen för offentliganställda. PSI organiserar de FN anställda i Geneve och New York och företräder dem i deras relation med arbetsgivarna. De företräds inte av nationella förbund i respektive land, uppger han i den skriftliga kommentaren. 


Och fortsätter:
– Att skicka stöd- och protestbrev är en vanlig arbetsmetod för PSI och de ber alltid medlemsförbunden att göra detsamma. Därför skickade Kommunal, som ett av medlemsförbunden i PSI, under förra året cirka 15 liknande brev till beslutsfattare i Sverige och andra länder, till exempel i Sydkorea och Iran. De flesta breven går till politiker i andra länder. Alla dessa är på uppmaning från våra globala fack. 


– Vi får i de här lägena färdiga brev att bara skriva under, men vi redigerar dem så att de är anpassade till oss, säger Jesper Pettersson. 


Har inte svarat
Enligt uppgifter till Expressen har Margot Wallström ännu inte svarat på brevet från Kommunals förbundsordförande. Utrikesministern har vid upprepade tillfällen anklagat Annelie Nordström för att ha ljugit om den lägenhet som hon fick i april förra året.Har Margot Wallström läst brevet? 


– Det kan jag inte ge svar på just nu, men brevet har inte påverkat svenskt agerande, säger Erik Wirkensjö. 


Han påpekar att den fråga som Kommunal bad om utrikesministerns hjälp i inte låg på Sverige att besluta om utan på EU-nivå. 


– Sverige företräddes av EU, utifrån en gemensam EU-position. Huvuddragen i EU:s position presenterades för FN:s övriga medlemsländer redan den 10 november. Generalförsamlingen i FN fattade beslut med enhällighet den 23 december, säger Erik Wirkensjö. 


När Expressen mötte Margot Wallström på fredagsmorgonen i riksdagen ville hon inte svara på några frågor om lägenheten eller om den pågående förundersökningen.
Expressen har sökt både Margot Wallström och Annelie Nordström med anledning av Kommunals vädjan i december.
– Annelie ger inga intervjuer alls i dag. Det brevet kan tänkas ingå i förundersökningen som pågår, och den kommenterar vi inte, säger Kommunals pressekreterare Jesper Pettersson. 


Samtidigt har Inga-Britt Ahlenius tidigare undergeneralsekreterare för FN kritiserat Margot Wallström.
Det gjorde hon i SVT:s Rapport.
- Jag tycker att Wallströms omdöme har svikit henne i det här fallet.

 Det kan bero på att både hennes och andras omdöme har fördunklats av de långvariga förbindelserna mellan de socialdemokratiska politikerna och den förmögna fackliga rörelsen. Man har utnyttjat de här kontakterna under så lång tid att man kanske inte längre ser att det är olämpligt, kanske rent av brottsligt, säger Inga-Britt Ahlenius till SVT Nyheter. 


Inga-Britt Ahleniu, tidigare chef för Riksrevisionen och FN:s internrevision OIOS, blev känd för sin granskning om misstänkt korruption inom EU-kommissionen och sin kritik av FN:s generalskereterare Ban Ki-moon.


Skandal

Efter skandalen med barnäktenskap – SD kräver Annelie Larssons avgång!


2016-01-23
För mer information kontakta: Magnus Olsson, Kommunalråd (SD) 070-913 07 99


PM gällande sociala resursförvaltningen och förvaltningsdirektören Annelie Larsson


Tidningen Sydsvenskan och Sveriges radio rapporterade tidigare i veckan om förhållanden för minderåriga asylsökande flickor som kommer till Malmö. Initialt handlade det om minst 16 flickor som lever i barnäktenskap. Nu visar det sig att det handlar om 59 omyndiga flickor.


 Fem av dem var gravida när de kom till Malmö. Åtta hade redan fött barn. En av dem, en sjuttonårig flicka, är tvåbarnsmamma. Malmö stad har JO-anmälts. Barnombudsmannen Fredrik Malmberg och tidigare överåklagare Sven-Erik Alhem har hårt kritiserat Malmö stads hantering av barnäktenskap.
Magnus Olsson kommenterar:


Många Malmöbor satte nog kaffet i vrångstrupen när de slog upp Sydsvenskan i måndags morse och läste om de bortgifta minderåriga barnen. Alltså asylsökande som Malmös stad inhyser och låter bo kvar med sina äldre män. Detta är ju barnäktenskap som är förbjudet i Sverige. Jag är själv ledamot i Sociala resursnämnden men har inte fått veta att detta förekommer, så jag känner mig lurad.


 Nu förutsätter vi Sverigedemokrater att Annelie Larsson lägger alla korten på bordet på nästa möte med sociala resursnämnden den 27/1 och att nämnden då blir fullt uppdaterade och vi stödjer fullt ut den JO-anmälan som Moderaterna gjort mot Annelie Larsson.


Nu kan jag via media konstatera att detta inte räcker, det som har inträffat är så pass graverande att Annelie Larsson nu måste ta sitt ansvar och lämna sin tjänst som chef för sociala resursförvaltningen.


Men med tanke på vad som tidigare har framgått om att personalen på flertalet avdelningar tvingats sjukskriva sig på grund av en orimlig arbetsbörda och att stora delar av dagliga verksamheten har fått ligga nere utan att tillräckliga åtgärder vidtagits, tyder på dåligt ledarskap.


 Till detta kommer nu ytterligare uppgifter upp i rampljust om att Malmö stad det senaste året har skickat 59 asylsökande flickor att bo med vuxna män. Då saknar jag helt förtroende för Annelie Larsson, hon måste helt enkelt avgå, säger Magnus Olsson kommunalråd SD.


Prislista

Prislistan

Med sina 23,2 procent backar S med 2,8 procentenheter sedan mätningen i december. Nedgången är statistiskt säkerställd, enligt SvD/Sifo.

– Nu pratar vi inte ens om Juholt-siffror längre, det kan vi glömma. Men trenden är inte ny, S har haft strukturella problem länge, säger Toivo Sjörén, som är chef för Sifos väljarundersökningar, till SvD.

Mätningen är S sämsta siffra i Sifo sedan 1967.

"Vi har haft ett utmanande år bakom oss och det här är en opinionssiffra som jag verkligen inte är nöjd med, och som speglar att Sverige står inför flera utmaningar som vi måste hantera.”, skriver Carin Jämtin, partisekreterare för Socialdemokraterna, i en kommentar.
Moderaterna största parti

Moderaterna får 25,6 procent, en ökning med 3,5 procentenheter, och är därmed största parti i undersökningen.

Totalt är nu Alliansen 5,6 procentenheter större än de rödgröna. S+V+MP samlar 37,2 procent och M+C+L+KD 42,8.

SD får 18,2 procent – en minskning med 0,8 procentenheter sedan december.

Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé kommenterar siffrorna så här:

– Det är glädjande siffror. Jag tror att många känner att Sverige är på väg åt fel håll.

Hur förklarar du att Moderaterna nu är största parti?

– Vi har ju sett att förtroendet för Anna Kinberg Batra har ökat den senaste tiden medan det har minskat för Stefan Löfven. Vi har även lagt förslag om om ordning i svensk ekonomi och en tillfällig flyktingpaus.
Flyktingkrisen en orsak

Statsvetaren Magnus Hagevi vid Linnéuniversitetet i Växjö, ser två orsaker till kräftgången för S och Stefan Löfven.

Dels brukar sittande regeringar tappa i början av en mandatperiod.

Den andra förklaringen är flyktingkrisen, enligt Hagevi:

– Man har då fått ta till lösningar som man innan i valkampanjer inte har flaggat för, det kan uppfattas som en politik som regeringen för utan att ha planerat för den. Att väljarna uppfattar att det inte ger förtroende för regeringens möjligheter att styra landet.

Jaså?


Men

S-raset: Får sitt lägsta stöd sen Sifo startade

Socialdemokraterna får sitt lägsta stöd bland väljarna – sedan Sifo startade mätningarna 1967.
Största parti: Moderaterna.
Det visar SvD/GP:s nya undersökning.

Moderaterna är nu största parti i en ny Sifoundersökning, beställd av Svenska Dagbladet och GP.
Socialdemokraterna, däremot, får lägre siffror än de fått sedan Sifo började mäta 1967 – 23,2 procent.
Gapet mellan blocken är just nu 5,5 procentenheter, enligt januarimätningen.

Under tidigare bottenrekordet

Mätningen är gjord under perioden 11-21 januari och under den tiden har Socialdemokraterna haft mycket motgångar , framför allt turbulensen kring Kommunal och utrikesminister Margot Wallströms lägenhet.
Raset är statistiskt säkerställt. Det ligger 1,4 procentenheter under tidigare bottenrekord.
– Nu pratar vi inte ens om Juholtsiffror längre, det kan vi glömma. Men trenden är inte ny, S har haft strukturella problem länge, säger Toivo Sjörén, chef för Sifos opinionsundersökningar, till SvD.
Frågan är hur mycket Socialdemokraternas resultat hänger ihop med Kommunalskandalen. Sådana effekter brukar vara kortlivade, enligt statsvetarna.
Men Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, säger till SvD att han ser S-raset som mer långsiktigt.
– Trenden de senaste decennierna är oroväckande för Socialdemokraterna, konstaterar han.

"Gissar att det finns nervositet"

Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet, tror dessutom att det finns ett dolt internt missnöje.
– Det finns en tradition av lojalitet inom partiet när man är i regering. Och det finns säkert en förståelse för det speciella parlamentariska läge som råder. Men frågan är hur länge reservoaren av tålamod räcker? Jag skulle gissa att det finns en stigande nervositet inom rörelsen, säger han till SvD.
Majoriteten av S-väljarna går till Moderaterna.
Det är en viktig skillnad mot hösten, då missnöjda väljare gick till SD.


Islam

Islam, den 11:e pestenISLAM. Den norska islamkritikern och feministen Hege Storhaug har sålt mer än 17 000 böcker på mindre än en månad och ”Islam. den 11. landeplage” har blivit en av bokhöstens stora framgångar i Norge.

Författaren får frågan i finanstidningen Hegnar varför boken säljer så bra?


– Folk är väldigt oroliga för framtiden. De tycker att invandringen är utom kontroll, och det gäller alla människor från rött till blått. Vi vet inte vem som kommer, annat än att det är väldigt många unga män med muslimsk identitet. Folk har länge förstått att islam inte är en vanlig religion, men kan inte sätta ord på vad som är fel med islam.


– Jag ville skriva en bok för folket, så att folket förstår. Detta är den största krisen för Norge sedan andra världskriget säger Hege Storhaug.


Hege Storhaug betonar att inte alla muslimer är farliga och säger – Det finns så många såser i en muslimsk kastrull, och jag vill urskilja. Vilka är våra vänner och vem är inte det?
Frihetsorienterade muslimer kan leva i ett sekulärt samhälle, men det är inte de som har makt och kontroll över moskéerna. Där hittar du salafister, profetens ummah-jihadister och Rabita-moskéns-brödraskap, som alla har samma mål, ett kalifat, säger Storhaug.
– Vad ska vi göra?
– I första hand hantera migration. De demografiska prognoserna för Afrika och Mellanöstern visar att det vi upplever nu bara kan vara en krusning jämfört med vad som kommer under de närmaste åren. Och med en oreformerad islam mitt i detta, skapar vi problem som jag tror kan vara olösliga.


Storhaug anser att det är galenskap att tillåta finansiering av moskéer från utlandet, och kämpar mot statligt stöd till sunnitiska och shiamoskéer.


– Det finns krafter som verkar för att besegra vår fria vår demokrati. Saudiarabien har spenderat miljarder på att underminera Europas demokratier, och det islam som har vunnit makten i Europa är ett islam som är totalitärt, våldsamt och tyrannisk, extremt patriarkalt och judiskhatande.Skillnaden mellan islam och kristendomen är enorm, menar Storhaug.
Jesus sade vänd andra kinden till och den som är fri från synd kastar första stenen när Muhammed hotade med svärdet.


Hege Storhaug oroar sig för framtiden: – Vi har moskéer över hela landet, och därför har vi integrationsproblem i hela landet. Vi måste stoppa invandringen och ta tydligt parti för de muslimer som är frihetsorienterade, säger författaren.


-Pettersson säger att om norrmännen är oroliga över islam, vad borde inte vi vara…

Tioåring

Tioårig pojke våldtagen på asylboendeINVANDRARVÅLD. En pojke i tio-årsåldern har utsatts utsatts för upprepade våldtäkter på asylboendet Signalisten i Västerås.

Anmälan gjordes på torsdagskvällen. Enligt brottsmisstankarna rör det sig om sexuella övergrepp från december till mitten av januari. Polisen är förtegen och vill inte uttala sig om fallet. – Jag kan inte säga någonting, jag får inte säga någoting. Det är sekretess på alla våra ärenden, säger Lena Kjellmodin, chef för polisens barngrupp som arbetar med brott i nära relationer.

Hur mår pojken? – De sociala myndigheterna är inblandad och han ska ha fått hjälp av dem, säger Kjellmodin.Invandrarproblem

Vilhelmina går på knäna – slår larm till regeringen

Vilhelmina vill få mer ersättning för kostnaderna för flyktingmottagandet. I ett brev till regeringen skriver kommunen att den vill fortsätta ta ansvar i frågan – men inte till vilket pris som helst.
Migrationsverket avslog socialnämndens ansökan om drygt 2,9 miljoner kronor för att täcka merkostnaderna för flyktingmottagningen. Det är pengar som kommunen räknat med. Nu vill kommunen att regeringen ska hjälpa till.
– I flera år har vi haft problem med att få utbetalt de pengar som vi återsökt från Migrationsverket, säger säger Åke Nilsson (S) kommunalråd i Vilhelmina, och fortsätter:
– Det handlar om insatser som socialnämnden gjort för den här målgruppen och det finns lagar och regler kring att få igen pengar. Får kommunen inte det så blir det ju helt fel. Regeringen måste se till att pengarna finns.

Underskott på 30 miljoner

I skrivelsen, som Åke Nilsson undertecknat, beskrivs hur kommunen är i en påtagligt pressad ekonomisk situation med stora verksamhetsunderskott i skolan och socialtjänsten.
”Utsikterna ser inte särskilt ljusa ut och inför kommande bokslut prognostiseras ett verksamhetsunderskott i skola och social verksamhet med närmare 30 miljoner kronor.”
Enligt Åke Nilsson ser underskottet nu ut att bli drygt 20 miljoner kronor istället. Men det är fortfarande mycket pengar.
– Åtgärderna för flyktingmottagningen pågår hela tiden så skulden byggs på. Man börjar fundera över om det är lönt när vi inte får pengar tillbaka, säger Åke Nilsson.

Kan tvingas låna till löner

Vidare står det att kommunen är nära en situation då pengar måste lånas för att säkra betalningen av löner i slutet av varje månad. I skrivelsen står att kommunen kommer fortsätta ta sin del i migrationsverksamheten men inte till vilket pris som helst.
Kan ni tvingas låna för att betala ut löner i tid?
– Just nu är det ingen akut kris eller fara för det men långsiktigt urholkar det här ekonomin. Vi måste veta hur vi ska hantera att de här pengarna saknas i bokslutet, säger Åke Nilsson.

Oro för främlingsfientlighet

Han oroar sig för att de ekonomiska problemen ska vändas mot flyktingmottagningen.
– Det finns starka krafter som vill hitta de här ingångarna att flyktingarna förstör för vanliga medborgare och det här spelar dem rätt i händerna. Har vi fått ett uppdrag av staten som vi inte kan säga nej till så ska de också betala enligt de regler som finns, säger Åke Nilsson.
Skrivelsen skickades in till regeringen före jul. Kommunen har ännu inte fått något svar.